
I köket bör du tänka på att rengöra, kylskåp och spis regelbundet och att inte glömma att frosta av frysen ibland. Får du stopp i avloppet kan du enkelt åtgärda det själv.
Köksfläkten
I lägenheterna kan finnas olika sorters köksfläktar. I självdragsfläkten och kolfilterfläkten finns också ett fettfilter.
Hur du sköter din fläkt:
Fettfiltret
Fettfiltret är det stora filter som ofta är synligt under din köksfläkt. När du lagar mat blir det fullt med fett som det fastnar damm i, det gör att ventilationen inte fungerar som den ska. Rengör därför fettfiltret en gång i månaden för att luften i din lägenhet ska vara fräsch.
Så här kan du rengöra fettfiltret:
Även om spisfläktarna kan vara av olika modeller är principen för rengöring ungefär densamma.

- Ta loss filtret som sitter bakom ett galler på undersidan av spiskåpan.
- Lägg gallret på diskbänken med baksidan upp. Filtret hålls fast av en hållare, som du tar bort
- Ta försiktigt loss filtret och gör rent det för hand med varmt vatten och diskmedel som har bra förmåga att lösa fett.
- Gallret diskas också för hand, inte i maskin
- Krama sedan ur filtret och sätt tillbaka det i hållaren på samma sätt som du tog lös det.
- Sätt sedan tillbaka gallret under fläkten.
Diskhon
Matrester och fett kan täppa till diskhons vattenlås så att diskvattnet inte rinner undan. Om det har blivit stopp i din diskho kan du i de flesta fall lösa problemet med hjälp av en vanlig vaskrensare av gummi. Den kan du köpa i en välsorterad mataffär eller på ett byggvaruhus.
Undvik att skruva isär rör och vattenlås under diskhon. Det är inte helt lätt att montera ihop rören igen på rätt sätt och då kan det förorsaka en läcka.

Rensa stoppet så här:
- Sätt i diskproppen i den ena hon och fyll på med lite vatten. Tejpa för avrinningshålet om det finns ett sådant.
- Sätt vaskrensaren i den andra diskhon och fyll på med lite vatten. Tejpa för eventuellt avrinningshål.
- Diskhon rensas med en vaskrensare
- Dra upp och tryck ner vaskrensarens skaft upprepande gånger. Det uppstår då en luftrörelse i rören och vattenlåset och oftast lossnar det som har fastnat.
- Avsluta med att spola rejält med vatten i båda hoarna.
Kylskåpet
Kylskåpet behöver rengöras med jämna mellanrum. Om det rinner vatten ur kylskåpet kan det bero på att hyllorna sitter fel eller att avrinningshålet i kylskåpets botten är tilltäppt.
Kylskåpet ska i normala fall ta hand om kondensvattnet själv men om matvaror står för nära den bakre kylskåpsväggen eller om smuts fastnar i det lilla avrinningshålet söker sig vattnet andra vägar.
Så här rengör du ditt kylskåp:
- Ta ur och rengör hyllorna
- Torka ur kylskåpet med våt trasa
- Rengör det lilla hålet i kylskåpets botten där kondensvattnet ska rinna ut. Det går bra att använda en tops


- Tänk på att sätta tillbaka hyllorna med den förhöjda bakkanten uppåt och inåt mot kylskåpsväggen. Det ska alltid finnas ett litet mellanrum mellan kylskåpsväggen och hyllan.
- När du ställer tillbaka matvarorna tänk på att de inte ska luta mot bakre kylskåpsväggen där kylplattan sitter.
Frysen
Det är dags att frosta av frysen då den börjar bli full av is, särskilt om det börjar bli svårt att dra ut lådorna eller att stänga dörren.
Isen har bildats av den fukt som alltid finns i lägenheten och som kommer in varje gång frysdörren öppnas. Ställ därför aldrig in varm mat i frysen då blir ångan till is.
Tänk på att det är smart att frosta av frysen en kall vinterdag då du kan förvara matvarorna utomhus under tiden. Är det varmt ute kan du istället stoppa maten i sopsäckar och vira ett tjockt täcke runt som håller kvar kylan.
Se till att frosta av frysen med jämna mellanrum. Dina matvaror håller mycket bättre och frysen drar mindre ström, vilket är bra för miljön. Samtidigt kan du passa på att rensa ut matvaror som kanske legat för länge.
Så här gör du när du frostar av frysen:
- När du plockat ut matvarorna börjar du med att stänga av frysen och ställ upp frysdörren. Låt nedersta lådan sitta kvar för att samla upp smältvattnet som droppar ner.
- Lägg tidningar och en handduk på golvet framför. Ofta går det också att ställa en långpanna på golvet för att samla upp vattnet.
- Om det är mycket is i frysen kan du ställa i in en bunke med varmt vatten på en av hyllorna för att skynda på issmältningen. Byt ut vattnet när det har svalnat. Låt isen smälta och ramla loss. Hacka inte bort isen med något vasst föremål, då kan frysgallret och väggarna bli skadade.

- När isen har smält är det dags att rengöra frysen. Glöm inte att torka bort smuts från gummilisterna. Diska lådorna och de löstagbara hyllorna.
- Se till att frysen är helt torr innan du slår på den igen. När den har nått rätt temperatur är det dags att ställa tillbaka matvarorna.
Spisen
Sköt om din spis och rengör den ofta. Torka bort fettfläckar och matspill från spisen så fort som möjligt så att det inte bränner fast.Kom ihåg att städa bakom spisen ibland också.
I de fall spisplattor spricker beror det på överhettning eller för snabb avkylning. Ställ tex därför aldrig en kastrull med kallt vatten på en het platta. Du blir skyldig att betala om någon av dina spisplattor spricker.
Använd kastruller och pannor som har samma storlek som spisplattorna för att spara energi.
Bänkskivor
Håll dina bänkskivor i ett bra skick. Använd dem aldrig som skärbräda och ställ inte varma kastruller eller grytor direkt på bänkskivan.
|